Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Türkiye'nin ilk turistik denizaltısı Nemo ile su altını keşfettim

Deniz tutkunlarına bir müjdem var! Tükiye'nin ilk turistik denizaltısı Nemo, turlarına başlamak için gün sayor. Nisan ayının ilk haftası turlara başlayacak Nemo'yu, denizaltı meraklılarından önce gidip deneyimledim.

NEFES ALAMIYORUM!

Denizaltı, 110 metreye kadar inebiliyormuş; "O da ne, durun yavaş insin. Benim panik atağım var, nefes alamam" dedim. Denizaltının yatırımcısı Yunus Emre Yavuzyiğit, "Sakin ol" diyerek beni teskin etti. Bence kesinlikle 'Acaba hata mı ettik bu kızı denizaltına bindirerek' diye düşünmüştür. Öğrendim ki; Nemo'da 80 saat boyunca 48 kişiye yetecek oksijen tüpleri ve yiyecek malzemeleri bulunuyormuş. Bu biraz da olsa beni rahatlattı. En azından bir şey olsa son 80 saatimi yemek yiyerek geçirebilecektim!

DENİZALTINDA EVLİLİK TEKLİFİ
Nemo; her gün, günde altı kez düzenlenecek turlarla konuklarına deniz altının güzelliklerini gösterecek. Bu turlarda deniz altında kalış süresi 1.5 saat ile sınırlı tutulacakmış. Su altının güzellikleri gerçekten inanılmaz. Nemo suya indiğinde, bir dalgıç yemleriyle gelip balıklarla beraber şov yapıyor. Yunus Emre Yavuzyiğit'e, "Suyun altında daha nice şovlar yapılabilir, hatta denizaltını kapatıp evlenme teklifi etmek isteyenler olabilir" dedim. Özel günler için Nemo'nun kapatılabileceğini söyleyen Yavuzyiğit, "Evet, böyle şeyler olabilir" diye beni onayladı. Malumunuz; hanımlar yaratıcı evlenme teklifleri istiyor. Alın size yeni bir fikir! Kapalı alan korkusu olanlar için de birebir; gelin, korkularınızı yenin işte.

NEDEN FİLM ÇEKİLMESİN?
"Neden bizim de deniz ve deniz altı hakkında yerli yapım filmlerimiz ve dizilerimiz olmasın?" diyen genç işadamı Yunus Emre Yavuzyiğit, deniz altı turizmi ile neleri amaçladıklarını şöyle açıkladı: "Türk turizmine yeni bir soluk getirmek için böyle bir projeye başladık. Yerli ve yabancı turistlere deniz altı dünyasının keşfedilmemiş güzelliklerini göstermek istiyoruz."
Artık 'Film çekilebilir' müjdesini de aldıktan sonra ben biraz balıklarla ilgilenmek istedim. 'Büyük balık küçüğü yer' kanunu son günlerde değişmiş, küçük balıklar büyüklere kafa tutar olmuş. Su altının hiyerarşisi çok acayip; sakince seyreden balıklar, yemi görünce 360 derece değişiyor. Onların bu halleri insanoğlunun parayı bulduğu haline benziyor. Eş, dost, akraba tanımıyor; yemi alan kaçıyor. Hey gidi su altı dünyası, sen de mi bu düzene uydun...

MALİYETİ 4.5 MİLYON $
İspanya'da imal edilen Nemo isimli denizaltı 4.5 milyon dolara mal olmuş. 1.5 saat sürecek turun fiyatı da ortalama 79-89 Euro olacakmış. Turlara herkes katılabiliyormuş. Denizaltına binmeden önce misafirlere 15 dakika bilgi veriliyor. İçeride herhangi basınç yok, kulaklarımız iyi ve çok rahat nefes alıyoruz. Su altında bir aksilik yaşansa, bütün sistemler çökse bile gemi kendi kendine yukarı çıkıyor. Yukarı çıkılamayacak kadar büyük bir fırtına olduğunda ise 80 saat bulunduğunuz yerde kalabiliyorsunuz. Üç gün yetecek kadar yiyecek var.

İZİNSİZ TUR YASAK
Yazın haberlerde ünlü bir işadamının sahip olduğu mekanlar arasında denizaltıyla seyahat ettiğini okumuştuk. Bu haberin şehir efsanesi olduğunu öğrendim Yunus Emre Yavuzyiğit'den çünkü denizaltının gideceği yerler için önce izin alınıyor. Sonra o bölge başka tekne ve gemilerin geçişine kapatılıyor. Dolayısıyla sadece izin alınan bölgede dalış yapılıyor; öyle kafana göre istediğin yere gidemiyorsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA